Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Cirih, slobodan dan

Cirih, slobodan dan

10.09.2010 /   Baralić, Nebojša (2247)

Репортажа са слободног дана светског студентског првенства!

Slobodan dan - 09.09.2010.

Sigruno je da će slobodan dan ostati u lepom sećanju svima koji su izabrali da idu na eksurziju. Vredni domaćini su se potrudili da što sadržajniji ispune ovaj dan. Kombinovala su se raznorazna prevozna sredstva: autobus, brod, šinska žičara... Nisam siguran da bih verodostojno opisao sve lepote koje smo videli putujući kroz netaknutu pripodu Švajcarske, vozeći se po prelepom jezeru i penjući se žičarom na skoro 2000 metara nadmorske visine. Nadam se da ćete gledajući slike sa ovog današnjeg putovanja moći da doživite makar i deo onoga što smo mi prošli kao i da osetite atmosferu koja je danas vladala u našoj reprezentaciji.Svih devet članova naše ekipe pojačanih doktorom Laloševićem krenula je u ranim jutarnjim satima na put ka Lucernu i Rigi planini. Organizator je obezbedio dva autobusa koja nisu imali standardnu brojčanu numeraciju nego su dobili imena po velikanima svetskog šaha – Anandu i Botviniku. Mi smo se vozili autobusom Anand. Danas nije bilo šaha iako je neko pomenuo da je organizator mogao da napravi meč između dva autobusa dok traje vožnja.

Posle 45 minuta vožnje stigli smo u Lucern. Dobili smo dva sata za obilazak grada, po svojoj želji. Veći deo vremena je proveden u šetnji. Dok su neki potražila mali odmor pored vode u kafani za koju doktor Lalošević kaže da sprema najbolju kafu u Lucernu, bilo je onih koji su obilazili i kulturna dobra ovoga grada, kao što je „lav u steni“. Iako nisam neki ljubitelj kafe moram priznati da je doktor bio u pravu. Brzo smo potrošili slobodno vreme i morali smo se ukrcavati na brod. Uz sunčeve zrake i vetar pojačan relativno brzom plovidbom, po palubi broda su se razmileli šahisti iz celog sveta. Svako je našao svoj kutak da može na miru da posmatra i uživa u ovoj, moram ponovo napisati, neverovatnoj priroidi. Na nekim planinama je bilo i snega. Koliko se skoro jednočasovna vožnja jezerom od Lucerna do podnožja planine Rigi dopala našim studentima govori podatak da su svi bili razočarani kada su čuli da se neće vraćati brodom.
Pred nama je bio najatraktivniji deo puta. Žičara na šinama (kako smo je mi prozvali) je trebala da nas izveze na vrh planine Rigi odakle se pruža pogled na nekoliko jezera, susedne planine, desetinama kilometar unaokolo. Sve smo to slušali u putu i očekivali da stignemo do vrha. Ukoliko vas nekada put nanese u ove krajeve ovo nemojte propustiti! Ja bih i pešice krenuo na ovu planinu. U oblacima, na samom vrhu planine napravljena je oaza za turiste, fotografe, ljubitelje ekstremnih sportova... Nadam se da smo svi popravili krvnu sliku boraveći na ovoj visini i udišući čist planinski vazduh. Slike govore...

Povratak sa planine traje nešto duže jer treba bezbedno spustiti ovu kompoziciju u podnožje. Većina nas je, verovatno opijena svežim vazduhom, prespavala malo vožnje žičarom, a i autobusom.


BRZOPOTEZNI TURNIR
U večernjim satima odigran je blic turnir. Od naših učešće su uzeli samo Sandra Đukić i ja (NB). U konkurenciji 60 igrača među kojima je bilo i nosilaca najvećih šahovskih titula Sandra Đukić je osvojila 11 mesto sa 6 poena. Bravo Sandra! Nadam se da će joj ovaj turnir dati podstreka da dobro odigra preostala tri kola na turniru. Šta reći o mojoj igri i učinku. Da li sam zadovoljan sa 5 poena i ne znam kojim mestom? Ipak sam ja šahovski sudija...

Sedmo kolo se igra u petak od 09.30. Očekuje nas izuzetno težak i bitan dan. Veće pre podne imamo dupli duel sa Rusima i Gruzijcima. Po nekim našim računicama (znamo da je možda rano za to), posle 6. kola Srbija i Gruzija dele prvo mesto ispred Rusije... Sutra počinje rasplet, nadajmo se na našu stranu.