Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Turbo GM 2009 - Dan 11

Turbo GM 2009 - Dan 11

13.11.2009 / VM Bogosavljević, Boban (2526)

Позиције седмог кола другог Турбо ГМ турнира анализирао је ВМ Богосављевић.

# Beli Kolo 7 Crni
 1  Atakiši, Umut(2409) ½-½ Šolak, Dragan(2579)
 2  Petakov, Uroš(2327) 1-0 Krivokapić, Marko(2426)
 3  Kosić, Dragan(2538) ½-½ Esen, Bariš(2493)
 4  Kovačević, Aleksandar(2558) ½-½ Pap, Miša(2501)
 5  Nađ Heđeši, Balind(2432) 1-0 Erdogdu, Mert(2489)

U partiji Kovačević - Pap nije bila viđena velika borba. Protivnici su već na samom početku izmenili dame, ubrzo nakon toga i topove, tako da se u jednakoj poziciji sa lakim figurama i nije moglo više od remija. Stiče se utisak da Aca u ovoj partiji nije hteo mnogo da forsira i da je bio zadovoljan remijem, što je Papu sigurno odgovaralo. U partiji Nađ Heđeši - Erdogdu beli je već u otvaranju skrenuo sa poznatih staza i tako iznenadio protivnika, verovatno smatrajući da su mu tako šanse za pobedu veće. Crni je dobro odreagovao i pozicija je izjednačena. Partija bi se verovatno završila remijem da Erdogdu nije napravio grub previd 38...Tbf8??. U poziciji na dijagramu levo jedini potez za crnog je drugim topom na f8 i pozicija je jednaka. Ovako, posle 39.g5 Kf5 40.Kg3 crni je morao da topa za dva pešaka da bi izbegao mat što je Baki iskoristio i lako dobio. U partiji Kosić - Esen igrana je ređa varijanta slovenke 4.Db3. Tokom cele partije beli je imao malu prednost u vidu lovačkog para, da bi kasnije posle izmena ostao sa pešakom više u završnici na dijagramu desno. Dugo je Kole pokušavao ovu završnicu da dobije ali se crni dobro branio i na kraju uspeo da remizira.


U partiji Petakov - Krivokapić igrana je engleska partija gde je crni lako izjednačio. U poziciji na dijagramu levo, Krivokapić ne koristi priliku da odigra 23...Sc5! i da posle a4 aktivira svog topa i samim tim stavi protivnika u velike probleme. Iako to nije odigrao, crni je imao ugodniju poziciju jer je njegov skakač mnogo aktivniji od belog lovca i ima uporište na d4. U završnici (dijagram desno) kada je pozicija bila već jednaka, Krivi pravi grubu grešku 37...Se6??, gubi figuru, a ubrzo zatim predaje. Tako je beli na poklon dobio partiju a crni izgubio pola a možda i ceo poen!


U partiji Atakiši - Šolak igran je Rauzerov napad sicilijanske odbrane gde je crni očigledno dobro pripremljen, izašao bez većih problema iz otvaranja. Beli je po svaku cenu želeći da otvori poziciju i napadne crnog kralja, prvo žrtvovao pešaka a zatim i figuru. Pozicija na dijagramu levo nije nimalo jednostavna, ali uz dobru odbranu beli realno ne može da ugrozi crnog kralja. Šolak ipak nije dobro nastavio i posle grube greške uzimanjem pešaka na h2 (dijagram desno) beli propušta da dobije partiju potezom 34.T1d4. Posle duge borbe partija je ipak završena remijem što je možda i najrealniji ishod partije.