Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Turbo GM 2009 - Dan 10

Turbo GM 2009 - Dan 10

11.11.2009 / VM Popović, Dušan (2564)

Дешавања у петом и шестом колу другог Турбо ГМ турнира анализирао је ВМ Дуле Поповић.

# Beli Kolo 5 Crni
 1  Krivokapić, Marko(2426) 0-1 Šolak, Dragan(2579)
 2  Atakiši, Umut(2409) ½-½ Esen, Bariš(2493)
 3  Petakov, Uroš(2327) 0-1 Pap, Miša(2501)
 4  Kosić, Dragan(2538) 0-1 Erdogdu, Mert(2489)
 5  Kovačević, Aleksandar(2558) 1-0 Nađ Heđeši, Balind(2432)

U partiji Krivokapić - Šolak crni je dosta lako izjednačio u otvaranju i nakon toga beli se opredelio za igru na remi. Uspešno je odbranio pretnje po g-liniji u topovskoj završnici, međutim, posle dugotrajnog manevrisanja kao da mu je popustila pažnja i u poziciji na dijagramu levo dozvolio je sjajnu žrtvu topa 63...Tf4! Beli ima topa više, ali je ostao bez načina da zaustavi Šolakove centralne pešake. Umesto toga beli je trebao držati svog kralja bliže kraljevom krilu i partija bi se verovatno završila remijem. U partiji Atakiši - Esen igrana je jedna od aktuelnih varijanti u Najdorfovoj sicilijanki gde je beli posle manevarske borbe uspeo da ovlada poljem d5 (dijagram desno), ali crni je uspeo da stvori dovoljnu kontraigru po c-liniji. U poziciji gde vlada dinamička ravnoteža protivnici su remizirali ponavljanjem poteza.


U partiji Kovačević - Nađ Heđeši, beli je mogao da očekuje retku varijantu Sicilijanke sa 5...Ld7 koju Balind redovno igra. Kovačević je očigledno odlično obavio pripremu za partiju i žrtvom pešaka posle 9.Le3 Se4 (dijagram levo) stekao je aktivnost više nego dovoljnu za kompenzaciju. Crni kralj je ostao u centru pod udarom a beli je igrao zaista bez greške. Odlučujuću prednost Kovačević je stekao već posle 15.b4 (dijagram desno) nakon čega je crni izgubio figuru a uskoro i partiju. Miša Pap sigurno gazi ka novoj velemajstorskoj normi. Dobro se snašao u otvaranju i kasnije aktivnom igrom rutinski osvojio pešaka i uz pomoć bolje postavljenih figura dobio partiju.


# Beli Kolo 6 Crni
 1  Šolak, Dragan(2579) ½-½ Nađ Heđeši, Balind(2432)
 2  Erdogdu, Mert(2489) 1-0 Kovačević, Aleksandar(2558)
 3  Pap, Miša(2501) 1-0 Kosić, Dragan(2538)
 4  Esen, Bariš(2493) ½-½ Petakov, Uroš(2327)
 5  Krivokapić, Marko(2426) 1-0 Atakiši, Umut(2409)

U partiji Šolak - Nađ Heđeši, beli se opredelio za pozicionu igru u Engleskoj partiji. Nastala je karakteristična pozicija za ovo otvaranje sa mnogo figura na tabli gde se beli bolje snašao i uspeo da zauzme veći prostor (dijagram levo). Crni je pokušao jedino što mu je preostalo, a to je da otvori poziciju na daminom krilu i da tu traži kontraigru i pokuša da spreči napad belog po h-liniji. Kritična pozicija nastala je posle 39...T2b6 (dijagram desno) gde je beli praktično forsirao remi sa 40.Tb2 f5!=. Umesto toga verovatno je dobijalo 40.Lf5! uz sledeće Tb2.


Erdogdu je uspeo da načini iznenađenje i pobedi Kovačevića, igrana je nešto ređa varijanta Sicilijanke gde je crni postigao zadovoljavajuću poziciju, ali je, čini mi se, neoprezno odigrao 16...g6 (dijagram levo) potcenivši 17.h4 i otvaranje h-linije. Beli je to iskoristio lepom kombinacijom započetom žrtvom 22.Lg6! (dijagram desno) nakon čega je forsirano ušao u topovsku završnicu sa pešakom više koju je uspeo da realizuje, doduše ne bez tehničkih problema.


U partiji Pap - Kosić, beli je izbegao teoretski duel u Francuskoj odbrani i odlučio se da uđe u poziciju sa izolovanim pešakom na d4. Poznato je da Miša voli da igra taj tip pozicije. I ovoga puta je aktivnom igrom uspeo da iznudi slabljenje pozicije crnog kralja. Mislim da je trebalo izbeći potez 21...g5?! (dijagram levo) koji je uzrok kasnijih nevolja crnog. Bolje je bilo na primer 21...Sh5. Beli je zahvatio inicijativu a odlučujuću prednost stekao je preciznim potezom 42.Dc3! gde je crnoga doveo praktično u iznudicu i uskoro je efektno dobio partiju. U partiji Esen - Petakov, beli je, čini mi se, pogrešno žrtvovao pešaka i ostao bez kompenzacije. Međutim, mladi turski igrač se borio za šta je nagrađen kad je najmanje očekivao. U potpuno izgubljenoj poziciji (dijagram desno) gde je Petakov, pored nekoliko poteza koji odmah dobijaju (uključujući i d1T), odigrao 55...d1D i prevideo jednostavan motiv 56.Dh6 sa remijem.


U partiji Krivokapić - Atakiši, beli je u Laskerovoj varijanti sicilijanke stekao minimalnu prednost zahvaljujući boljoj poziciji lovca (dijagram levo). Uspeo je da postepeno pojača poziciju dok je crni svo vreme bio suviše pasivan te nije mogao ni da očekuje ništa osim poraza.