Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Смена селектора Црне Горе

Смена селектора Црне Горе

15.03.2020

Трећа сједница Управног одбора Шаховског савеза Црне Горе одржана је 7. марта 2020. године у Бару. На њој је донешено више одлука, а између осталог и одлука о постављању новог селектора, која је изазвала реакције које објављујемо.

Саопштење са Треће сједнице Управног одбора ШСЦГ

За селектора обје сениорске репрезентације изабран је велемајстор Merab Gagunashvili. Он ће осим селекторских обављати и тренерске задатке. Њему је дата обавеза да направи план рада у циљу подмлађивања али и побољшања резултата наших репрезентација.Обраћање шаховских репрезентативаца поводом смјене селектора Драшка

После пет успјешних година, Милан Драшко је смијењен са мјеста селектора шаховске репрезентације Црне Горе. Велемајстор Драшко, који је постављен за селектора 2015. године након дуге и успјешне репрезентативне каријере, водио је репрезентацију на двије олимпијаде и три европска првенства. На четири од пет великих такмичења екипа је постигла резултат бољи од почетног просјечног рејтинга, при чему треба посебно истаћи наступ на олимпијади у Батумију 2018, када је наш тим у конкуренцији 185 екипа заузео 36. мјесто, за 11 боље од стартне позиције. Kао селектор, имао је јасне, строго шаховске, критеријуме за састављање репрезентације и доследно их се држао, упркос честим притисцима из руководећих структура Шаховског савеза. Можда га је та доследност на крају и коштала функције.

Изузетно пријатан у опхођењу према репрезентативцима, али и ауторитативан када је то било потребно, створио је одличну атмосферу у екипи. Посебно је то било изражено прошле године на европском првенству, гђе је тимски дух био на врхунцу, чак и у тренуцима када су резултати били лоши. Највише захваљујући томе, тим је успио да се извуче из тешке ситуације и одличним финишом постигне још један резултат бољи од почетног рејтинга. Због свега овога Милан Драшко је као човјек имао неподијељену подршку репрезентативаца, а његово шаховско знање и ауторитет су неспорни. Неспорно је и право руководства Шаховског савеза да поставља селектора, али желимо као репрезентативци да изнесемо став да немамо боље дугорочно решење за ту функцију од велемајстора Драшка. Сматрамо да такве људе треба чувати, а не смјењивати без правог разлога и образложења.

У нади да није касно за исправљање, по нашем мишљењу, погрешне одлуке, изражавамо оштар протест против смјене успјешног селектора и апелујемо на руководство Шаховског савеза да још једном размотри да ли је олако одрицање од квалитетних људи прави пут за напредак нашег шаха.


велемајстор Никола Ђукић
велемајстор Драгиша Благојевић
велемајстор Драган Kосић
интернационални мајстор Блажо KалезићЗашто је смјењен Милан Драшко?

Рефрен једне популарне пјесме гласи „Чудни људи живе ту, све што воле разапну“. Тог рефрена сам се сјетио кад сам на сајту ШСЦГ прочитао штуро саопштење са сједнице Управног одбора на којој је за селектора мушке и женске репрезентације Црне Горе именован велемајстор Мераб Гагунашвили. Ни ријечи о томе зашто је смјењен успјешни селектор мушке репрезентације Милан Драшко. Милан је свјетска шаховска легенда и чинило се да је дугорочно рјешење као селектор. Велемајстор, селектор, тренер, инструктор, путописац. Омиљена особа у друштву. Онаква какву би вољели за зета, кума, комшију, пријатеља, брата. Огромно шаховско знање, толерантност, смиреност, принципијелност, добра комуникација – то су особине овог мирног и паметног човјека. Ми у ШK “Мимоза“ Тиват смо поносни и срећни што је Милан члан нашег клуба. Ја сам пет година био селектор мушке репрезентације ЦГ и имали смо сјајну атмосферу у екипи, какву је тешко поновити. Милан је, као селектор, то успио. Репрезентативци га воле, поштују и слушају. Након слабог резултата на Олимпијади у Турској, ја сам дао оставку. Убјеђен сам да би, као моралан човјек, то урадио и Милан, да је имао слабе резултате. Али, није их имао.

У протеклом периоду ново руководство Шаховског савеза имало је више успјешних потеза. Овај је потпуно погрешан. Али, није касно да се грешка исправи, па, рецимо Гагунасхвили постави за селектора женске, а Милан мушке репезентације. Иначе, ми није јасно како један човјек може обављати двије селекторске функције. А, барем ми шахисти знамо како је тешко признати своју грешку, па топа са поља ф1, кога смо поставили на д1, поново вратити на ф1. Изгубио си темпо, али не и партију.

У праву је генијални Шекспир, (а кад није био) кад каже: „Тежећ бољем често покваримо добро“.


ФИДЕ мајстор Драган Попадић,
предсједник Скупштине ШСЦГ и предсједник ШK “Мимоза“ Тиват.