Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин Мемориам Марко Марковић

Ин Мемориам Марко Марковић

16.02.2020

Ин Мемориам Марко Марковић

Из Никшића је стигла тужна вијест. Умро је Марко Марковић, мајсторски кандидат, изузетан спортски радник и дугогодишњи секретар Шаховског савеза Црне Горе. На жалост, његова битка са претешком болешћу, унапријед је била осуђена на најтежи исход.

Маркова веза са шахом трајала је више од 60 година, још од средњошколских дана, када је са својим братом Слобом важио за једног од најталентованијих играча Никшића и Црне Горе.

Како је сам волио да прича, у београдским студентским данима неко вријеме у Студентском граду дијелио је собу са Боњом Ивановићем, одакле сеже њихово дугогодишње и искрено пријатељство.

Послије повратка из Суботице, гдје је неко вријеме живио и радио, Марко је у Никшићу, као првокатегорник, а касније и мајсторски кандидат, наступао за никшићке шаховске клубове „Челик“ и „Никшић“ у њиховим златним временима.

Марко Марковић био је 1993. године један од оснивача шаховског клуба „Радоња Бојовић“, а неколико година био је и капитен екипе на такмичењима Друге и Прве савезне лиге. Имао је велике заслуге што је клуб убрзо постао један од најбољих шаховских колектива у тадашњој држави, а то га је свакако и препоручило да 1996. године буде изабран за секретара Шаховског савеза Црне Горе.

На то мјесто Марко је дошао у најтежем периоду, када је Савез био распуштен одлуком Министарства спорта, и није имао своје просторије, чак ни документацију. Веома брзо ствари долазе на своје мјесто и у 17 година, колико је Марко обављао функцију секретара, Шаховски савез Црне Горе је био узорна организација, која је поред домаћих такмичења, успјела да организује бројна званична европска такмичења и буде озбиљан кандидат за домаћина Шаховске олимпијаде.

Не једном, за вријеме Марковог рада, тадашњи (и садашњи) предсједник Црногорског олимпијског комитета Душан Симоновић истицао је да је Шаховски савез један од бољих и организованијих спортских савеза у Црној Гори.

Иако, како је сам за себе често умио да каже „компјутер није умио да укључи у струју“, јако добро Марко је разумио значај електронске комуникације, веб сајта и свих новина које носи модерно вријеме. Инсистирао је и успијевао да Савез набавља савремену опрему и функционише као свака модерна организација.

Ипак, ако би се о Марку морало рећи само једно, онда би то било „човјек који држи ријеч“. Његова ријеч и обећање били су јачи од свих уговора овјерених код нотара. Међу његовим пријатељима остаће забиљежено да је ноћ пред крај турнира умио да отпутује по неколике стотине километара, не би ли позајмио новац и исплатио наградни фонд учесницима и тако избјегао да на Савез и њега као секретара падне било каква мрља.

Марко Марковић – живот и каријера без сјенке. Мало је таквих људи, све чешће одлазе, а на жалост нови ријетко долазе...

Испраћај Маркових посмртних остатака из његовог Никшића биће обављен у уторак, 18. фебруара у 12,30 часова, а сахрана је на гробљу Горњи Загарач истог дана у 15 часова.