Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин Мемориам Слободан Карадаревић (1951-2019)

Ин Мемориам Слободан Карадаревић (1951-2019)

11.05.2019 /   Даковић, Марко

ИН МЕМОРИАМ Слободан Карадаревић (1951-2019).

Са дубоким жаљењем сам примио вест да је 28. марта 2019. престало да куца племенито срце мајсторског кандидата Слободана Карадаревића, кога сам имао част да лично познајем и са њим делим лепе заједничке тренутке.

Слоба Карадаревић је рођен 19. јануара 1951. године. Као млад је заволео шах и наступао за многе клубове, а уживао репутацију бескомпромисног борца за шаховском таблом. Насупрот томе, ван шаховске арене био је веома благ, скроман и дружељубив човек. Можда најдубљи траг је оставио у клубу АШЦ Земун. Био је активан као играч, све док га није стигла Паркинсонова болест. Од 2011. године због нарушеног здравља више није могао да се такмичи у шаховској арени, а његов последњи клуб био је Ш.К. „Погледи“ - Земун.

Слоба Карадаревић био је запослен у штампарији „Борбе“, где сам га и упознао. Као новинар тог некада угледног листа, брзо сам се спријатељио са човеком који је био искусан шахист и познавао многе јаке играче. Слоба и ја заједно смо учествовали у организацији великог брзопотезног турнира у јануару 2007. године, поводом 85 година постојања новине „Борба“. На том турниру је учествовало много прослављених домаћих шахиста, велемајстора, интермајстора и других, а међу такмичарима се нашао и Слободан Карадаревић. Његов доброћудни осмех и оптимизам којим је зрачио увек ће ми остати у сећању.

Четири године пре споменутог турнира, у посети новини „Борба“ била је женски велемајстор Марија Манакова, која је управо тада са екипом БАС освојила Куп европских шампиона. Том приликом, Маша је била и у штампарији „Борбе“ где је одиграла једну партију са Слобом Карадаревићем. Играно је Шкотско отварање, а партија је завршена ремијем.

Шахисти који су познавали Слобу Карадаревића жале за губитком који нас је задесио, а као утеха остаће нам пламен среће у срцу што смо га познавали и дружили се са њим.

Марко Даковић, новинар / дипломирани менаџер у спорту