Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Изборна скупштина ШСБ

Изборна скупштина ШСБ

03.04.2019 /   Угрчић, Зоран (1938)

Многи су помислили да ће се вишемесечна, дубока криза у Шаховском савезу Београда, која је кулминирала оставком екс председника Драгана Вучичевића, разрешити избором новог руководства на ванредној изборној седници, која је одржана 31. марта. Међутим кола су већ на самом старту изборне процедуре кренула низбрдо. Председник Скупштине, Радиша Николић, који је сагласно Статуту ШСБ кључна особа изборне процедуре, уопште није учествовао у свему томе ?!?!?!. Наиме, Статут у члану 40. став 3. прописује да "Предлог кандидата за председника Савеза, са његовом биографијом и програмом рада, подноси се председниу Скупштине, преко Канцеларије Савеза". То ће рећи да Канцеларија Савеза (која узгред речено већ дуже време не функционише пошто извршни и технички директор користе боловања и годишњи одмор) у овом случају има само улогу трансмисије између председничких кандидата и председника Скупштине. Дакле Канцеларија је дужна да добијене председничке кандидатуре одмах проследи председнику Скупштине, који је једини овлашћен да оцењује њихову валидност. Али, овом приликом десило се нешто сасвим супротно од прописаног. Господин Мирко Димитријевић, кога је ванредна Скупштина ШСБ, на седници од 17. фебруара, изабрала за заступника ШСБ (иначе ова седница је по мом мишљењу била нелегитимна о чему сам говорио на обе последње седнице, али нећемо сада о томе) обавестио је клубове преко њихових Gmail адреса да су у прописаном року пристигле две кандидатуре за председника Савеза. Прва господина Милоша Стокића, подржана од стране 20 клубова, а друга господина Јована Вујасиновића, подржана од 10 клубова. Све би ово било лепо да заступник није прекорачио своја овлашћења, јер је као што смо видели овај посао искључиво у надлежности председника скупштине. Шта више, заступник је дао и оцену да кандидатура господина Вујасиновића није исправна будући да његову подршку од стране два клуба нису потписали заступници тих клубова, тако да кандидатура нема довољан број (10) исправних предлога клубова.(члан 40. став 2. Статута). Дакле сасвим довољно да се констатује да је дошло до повреде изборне процедуре од стране заступника.

И да не дужимо, Скупштина ШСБ је на изборној седници прихватила објашњење заступника да се председник Скупштине није оглашавао на његове позиве да преузме изборну документацију, па му је сав изборни материјал касније доставио путем мејла. У међувремену, 26. марта, председник скупштине је дао писмену оставку на своју функцију, без икаквог образложења, чиме је дао повод за различите коментаре. Скупштина је донела и одлуку да се кандидатура господина Вујасиновића не прихвати из напред наведеног разлога, мада је он, по његовом тумачењу, накнадно исправио ту грешку. Именовани председнички кандидат и господин Бабовић, делегат "Земунског ШК", изјавили су да ће надлежном суду доставити жалбу у вези кршења изборное процедуре.

На седници је претходно, великом већином, изабран и нови председник Скупштине ШСБ, господин Дарко Божић (ШК "Раднички" Рудовци). Полазећи од чињенице да је у изборном поступку било очигледних пропуста који доводе у питање регуларност избора новог председника Савеза, предложио сам да скупштина поништи целокупни изборни поступак и да председник Скупштине распише нове изборе, што делегати нису прихватили.

У наставку седнице прешло се на избор новог председника Савеза и Управног одбора. Господин Милош Стокић, једини кандидат за председника, добио је довољан број гласова - 42 од присутних 59 делегата. Изабрано је и 5 чланова Управног одбора које је предложио нови председник, међу којима су и наши врхунски велемајстори Алиса Марић и Милош Перуновић. Затим се гласало о избору осталих 9 чланова Управног одбора које су предложили клубови па је по том основу изабрано још пет чланова: Александар Јовановић, Петар Полексић, Славољуб Стевановић, Зоран Тасић и Драган Недељковић. Остали кандидати нису добили потребан број гласова, односно већину од укупног броја клубова Савеза (члан 35. став 2. Статута), што би значило да ће се Управни одбор конституисати у "крњем" саставу са 11 од предвиђених 15 чланова. Преостала четири члана, како је залључио председник Скупштине, биће изабрана на наредној седници по предлозима клубова.

И све ово би, поново, било у реду да наредног дана тек изабрани нови чланови Управног одбора Славољуб Стевановић и Зоран Тасић нису дали оставке на своје функције и пре конституисања Управног одбора?!. Неко ће, можда, помислити да је то била првоаприлска шала! Али изгледа да није. Зато прочитајмо одредбу члана 44. став 7. Статута која гласи: "Ако је број чланова Управног одбора из било ког разлога пао испод 10, председник Скупштине је дужан да сазове Скупштину ради избора новог Управног одбора". А како ће се у овој рашомонијади снаћи нови председник Скупштине, видећемо у току наредних дана.

Зоран Угрчић, делегат Скупштине ШСБ