Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Питање селектора

Питање селектора

28.02.2019 / ФМ Андрејић, Владица (2236)

У последњих неколико дана добили смо пар дописа у вези са избором селектора у издању Шаховског савеза Србије. Први допис послао је ФМ Драгољуб Јоксимовић, али дотични нећу објавити из више разлога. Први и основни разлог је тај што ја не објављујем текстове које претходно нисам прочитао, а овај нисам био у могућности да прочитам иако сам се некако догегао до можда половине. Претпостављам да је боље ово штиво издати као роман, јер садржи 2714 речи и 16278 карактера, а вероватно ни Горан Томић неће имати ништа против да то објави на Шах-Мат листи. Други допис послао је велемајстор Милош Перуновић, а шта је написао можете у потпуности прочитати испод.

ВМ Милош Перуновић, 28.2.2019

Како да будеш 96. на свету

Почетком фебруара су одржани избори за селектора Србије. У ужем избору су се нашла два кандидата, велемајстор Бранко Дамљановић и интернационални мајстор Миодраг Перуновић. Обични шаховски свет би се запитао, зар је овде потребно гласање? Шаховски речено, зар се овај дуел сматра неизвесним? Уз дужно поштовање Миодрага Перуновића, и његовог шаховског опуса, када наспрам себе као противкандидата, имаш носиоца националног признања, и слободно могу рећи легенду српског шаха Бранка Дамљановића, тешко да било ко може да види бољи избор за функцију селектора. Нажалост, нису тако размишљали људи који доносе одлуке у Шаховском савезу Србије. Резултатом 6-5, за селектора је изабран Миодраг Перуновић! Изабрани селектор је водио екипу на прошлој олимпијади и заузео 52. место. Најслабији пласаман у историји српског шаха. Да ли се овим избором селектора, наставља план председника Душана Цогољевића да се на крају заузме то фамозно 96. место на такмичењу, и још више деградира српски шах.

Сувишно је трошити речи, колико је функција селектора у српском шаху битна, и колико је важно ко је на тој позицији. Оно што је мене "изненадило" је да та вест није нигде објављена, нити у једном од писаних медија, нити шаховских додатака. Претпостављам има битнијих тема. Како је у Емиратима?

велемајстор Милош Перуновић

Кад већ нешто овог типа објављујем, морам да кажем да се не слажем са многим изреченим стварима. Најпре, Шаховски савез Србије (као и остали савези нижег ранга) има толико проблема да је избор селектора прилично небитна ставка. Србија има петорицу шахиста са 2600+ који значајно одскачу од осталих и не постоји тај селектор (осим можда некадашњег селектора Синише Дражића) који их неће уврстити у тим. Овде је већи проблем питање зашто ти играчи нису желели да играју за национални тим.

Не разумем замену теза по којој селектора бирају играчи, а не обрнуто. По мени, селектор мора да буде образован човек, дакле човек који је завршио неки (државни) факултет, способан за здраве међуљудске односе. Што се велемајстора Бранка Дамљановића тиче, он јесте легенда срског шаха, али то је остварио као играч, док је као селектор прилично далеко од тога. Већ сам писао више пута о томе (случај Аделе Великић), човек који сматра да је Богом дан да му се верује на реч, који је и оно мало критеријума које је поменуо погазио првом приликом, не заслужује да буде селектор, никада више.

Такође ми се не свиђа омаловажавање (актуелног селектора) Миодрага Перуновића који по мени има све предиспозиције за доброг селектора. Јоксимовић се тиме поприлично бави, што је још један разлог зашто његов допис нећу објавити. Слажем се да је 52. место (39-60. по броју бодова) на Олимпијади лош резултат, али стартни број 45 једноставно каже да је то било реално. Сматрам да није коректно да играчи који су били питани да играју за национални тим, и то одбили, коментаришу лош резултат екипе!

Да се разумемо, ја не мислим да руководство Шаховског савеза Србије ради добар посао, јер први ћу потписати да Душан Цогољевић не треба да буде председник савеза. Такође, веома је бизарно да се шаховски криминалац Миодраг Ракић и даље нешто пита у српском шаху, а тек да његов глас одлучује је посебно дегутантно. Да би могли озбиљно да причамо на ове теме неопходно је променити руководство савеза, а до тада питање селектора је најмање важно.