Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Реакција на обраћања званичника ШСБ

Реакција на обраћања званичника ШСБ

31.01.2019 /   Димитријевић, Мирко (1862)

ЧЛАНОВИМА ШСБ И ШАХОВСКОЈ ЈАВНОСТИ

Шаховски савез Београда преко свог сајта обавестио је јавност да „Редовна седница Скупштине заказана за 27. јануар 2019. године није одржана услед недостатка кворума“.

ШСБ, 28.1.2019

Поштовани председници и заступници клубова,

Редовна седница Скупштине заказана за 27. јануар 2019. године није одржана услед недостатка кворума. Због важности, значаја и хитности Дневног реда, заказујем нову седницу Скупштине ШСБ за 03. фебруар 2019. ул. Делиградска 27, трећи спрат у 12:00 часова са истим Дневним редом.

Необично је важно да овој седници присуствујете зато што постоје неодложни рокови у којима морамо усвојити значајна документа. Градски секретаријат за спорт и омладину неће одобрити неопходна средства за функционисање Савеза без усвајања тражених докумената, што практично значи да Савез неће моћи да функционише и извршава обавезе прописане Законом о спорту и Статутом, што ће рећи да неће бити средстава за одржавање турнира, помоћи клубовима, закупа просторија и других трошкова пословања. Зато вас још једно позивам да се одазовете седници Скупштине 03. фебруара 2019. године, како бисмо овај изузетно важан посао за Шаховски савез Београда, успешно окончали.

Председник Скупштине ШСБ

Радиша Николић

Клубови регистровани у Шаховском савезу Београда, без уводне припреме или неке осмишљене опструкције, дали су свој одговор на досадашњи рад председника, извршног директора и Управног одбора Шаховског савеза Београда.

Наиме, рад наведених органа био је толико „транспарентан и законит“ да извештаји нису објављени на сајту савеза, а Надзорни одбор није био у прилици да о њима расправља и извести Скупштину, иако је то статутарна обавеза.

Поред тога, у припремљеним извештајима потпуно је замагљена обавеза од 621.470,00 динара коју Шаховски савез Београда има према девет клубова, ПРЕСУДА СТАЛНОГ СПОРТСКОГ АРБИТРАЖНОГ СУДА ПРИ СПОРТСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ од 04.08.2017. године, а на основу које су блокирани рачуни Савеза 08.01.2018. до 29.03.2018. у трајању од 80 дана све док није привремено скинута. А има и други спорова пред Арбитражним судом Спортског савеза Србије. Подсећамо да се овом пресудом поништене одлуке Скупштине из 2016. Од почетка свог рада садашње руководство није обавестило чланове Скупштине и јавност шта се дешава са овом обавезом, па постоји страх клубова од озбиљне манипулације.

Увидом у радни материјал који сте доставили, а у вези тачаке 3. Усвајање годишњег финансијског извештаја који је финансиран средствима градског буџета за 2018. и тачке 6. Усвајање финансијског извештаја о пословању за 2018. годину. Може се видети и из авиона велики пропусти, да ли из незнања или намерно требало би видети. Зато је и тражен извештај Надзорног одбора о контроли материјално-финансијског пословања Савеза за 2018. који је у складу са чланом 50. став 3. Статута ШСБ.

Заказивање нове Редовне седнице ШСБ за 3. фебруар није урађено у складу са Статутом савеза. У члану 29, став 2, стоји да се „позив на седницу Скупштине шаље најкасније 15 дана пре дана одржавања седнице“. С обзиром да је претходна седница закључена и затворена од стране председавајућег, нова седница не може бити заказана у овако кратком року.

С обзиром на све мањкавости, представници клубова којима је углед и стабилност Шаховског савеза Београда на првом месту, неће се појавити на Скупштини 3. фебруара.

Када је 25 шаховских клубова из Београда поднело захтев за сазивање Ванредне скупштине ШСБ, на којој ће бити разрешено досадашње руководство, као и када је Редовна скупштина отказана услед недостатка кворума, било је за очекивати да особа која има трунку морала и интегритета поднесе неопозиву оставку. Уместо тога, Драган Вучичевић је на сајту Шаховског савеза Београда објавио једно бљутаво и увредљиво писмо, које више говори о њему него о онима којима је упућено.

ШСБ, 28.1.2019

Дуже време једна група тзв. шаховских посленика води подмуклу кампању против руководства ШСБ-а, служећи се безочним лажима и клеветама.

Ту скоро, успели су да скупе довољно потписника да би поднели захтев за сазивање ванредне Скупштине, користећи се притом обманама, претњама и изнудама.

Ко су ти људи и шта хоће? Реч је углавном о бившим функционерима ШСБ-а и ШСС-а, председницима и члановима Управних одбора. Ти људи годинама муљају по оба савеза и шта су учинили – ништа! Зашто? Зато што је то скуп неспособњаковића, шантажера и јајара, који немају ни једну идеју осим деструкције, или како остварити неки свој ситан шићар. Они су имали шансу и шта су урадили? Оставили су оба савеза у дуговима, а да при том нису остварили ни једну једину корист за савез.

С правом се можемо запитати какав је морал тих људи?

То су моралне креатуре које су се до јуче међусобно оптуживале за све и свашта, лоповлуке, фалсификате, безакоње и тако, подељени на две групе, обе у праву кад су у питању непочинства које једни другима спочитавају. Та група неспособњаковића међу којима су неки смењени због лоповлука и марифетлука, има образа да нешто захтева, уместо да се сакрију у мишјој рупи, где им је иначе место.

Њима највише смета ред које је ново руководство завело у ШСБ-у. Нема више муљања са регистрацијама, таксама, котизацијама, набавкама, кафанским рачунима.

Све се ради јавно и преко рачуна и све по одлукама Управног одбора ШСБ-а и других органа.

Сада када је Савез финансијски стабилан и добро организован, има заинтересованих за руковођење. Пре годину дана ником од тих бивших функционера и бивших људи није падало на памет да се кандидује за функције.

Председник ШСБ

Драган Вучичевић

Тешко се сетити када је неки функционер у шаху трећину клубова у свом савезу назвао „шантажерима и јајарама“. У ком стању мора бити неко да би именом и презименом потписао такве увреде?

Оптужујући подносиоце захтева за „муљање“ и неспособност у ранијем периоду, Вучичевић ни једном речју не оспорава тачност свих наведених захтева за његову смену. При томе, у међувремену су отказани зимски и пролећни рејтинг турнир ШСБ и уништени култни „цугери“ у ШСБ па би списак захтева само могао бити проширен.

Чланови Шаховског савеза Београда, на Ванредној скупштини ШСБ 17. фебруара убедљивом већином гласова смениће Драгана Вучичевића и тиме прекинути његово кратко и неуспешно вођење ШСБ. У историји савеза се није десило да је неко изабран таквом већином гласова и истом таквом већином експресно „испраћен“. Све према заслугама.

Мирко Димитријевић, председник БШКС Напредак