Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Коначан водич за једи једи

Коначан водич за једи једи

11.12.2018 / ФМ Андрејић, Владица (2236)

Пре неколико дана из штампе је изашла моја књига "The Ultimate Guide to Antichess" која се бави свим аспектима игре познате у нашим крајевима као "једи-једи". Веома сам поносан на сам садржај књиге, као и на њен технички изглед. Књига је писана на енглеском језику, а може се набавити у седишту Шаховског Информатора (Француска 31) по цени од 2500 динара (што је значајно мање од регуларне цене за инострано тржиште). Детаље саме књиге (предговор, садржај, индекс варијанти, као и уводну главу) можете видети у ПДФ формату на ликовима ниже. Такође можете прочитати најаву коју је написао господин Џон Бизли.

Што се саме игре тиче, данас најбољи играчи играју на Lichess серверу, где се игра зове Antichess. Тамо је пре два месеца отпочео квалификациони турнир у склопу Lichess светског првенства које се игра на темпу од 2 минута плус 5 секунди по потезу. Након занимљивих и неизвесних борби у мечевима од 10 партија, преостало је осам играча који су отпочели Турнир кандидата. Након што се одиграју сви мечеви прва двојица са Турнира кандидата играће меч од 30 партија за првака света. Аримакату је потребно још 10 поена из предстојећа два меча (20 партија) да би се пласирао за тај меч, тако да навијајте за њега! Живели!Предговор који је написао John Beasley:

Једи-једи (Antichess, Losing Chess, Giveaway Chess), у којем је узимање обавезно и где покушавате да се отарасите свих својих фигура, била је омиљена релаксација од кад је први пут забележена 1876. године. Већина нас то игра искључиво из забаве, сврхе на коју је лепо прилагођена, али је такође инспирисала теоријска истраживања како људи тако и компјутера, а посебно у фази завршница које доносе позиције изузетне елеганције и лепоте.

Понекад се игра појављивала с времена на време у чланцима водећих шаховских часописа, али књиге у пуној форми су ретке. Прво се појавила књига "Giveaway chess: a complete analysis" коју је написао Michael Muff, незабележеног датума, али интерни докази указују да је написана око 1993/94. Не знам да ли је формално објављена, али копије су свакако штампане за приватну употребу. Нажалост, он је веровао да 1. е3 б5 води ка победи Црног, и погрешно је мислио да је то доказао. Затим је Fabrice Liardet објавио одлично свеобухватно штиво на француском на свом вебсајту www.pion.ch. Као и раније, мислим да се не ради о формално штампаном издању, али од времена писања још увек је тамо и надам се да ће се некако наћи начин да се очува. Такође постоји и слатка књижица Schlagabtausch im Räuberschach коју је написао Ralf Binnewirtz, објављена 2000. и која садржи већину студија завршница и проблема насталих до тог времена.

Међутим, на енглеском није било свеобухватног штива, а Владица Андрејић, иако Србин, био је у проблему да напише једно такво. Владица је јак играч који је дошао до изражаја последњих година, и он је одлично опремљен за тај посао. Његова књига покрива све аспекте игре: историјат, тактику и стратегију средишњица, завршнице (позиције које се редовно јављају у последњим фазама игре, као и позиције које истражују елеганцију и суптилност игре), а пре свега анализу отварања. Желим вам свако добро.