Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Аракажу 2018 - дан 2

Аракажу 2018 - дан 2

15.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226)

11.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 најава
13.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 0
14.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 1

15. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ

Аракажу (Бразил), 12-19. септембар 2018.

Други дан такмичења – треће и четврто коло (14. септембар 2018.)

Други такмичарски дан на 15. Универзитетском првенству света у шаху је опет имао дупли програм. Одигране су партије трећег и четвртог кола. За два дана четири кола! Најбитније да су сви наши такмичари у горњем делу табеле и са шансама за медаљу. Екипно, такође добро стојимо иако је можда још рано говорити јер није одиграна ни половина турнира. После четири кола Марко Ненезић има 3 поена, а сви остали наши представници по 2,5.

Данас је мушка екипа била успешнија, укупно је освојила 3,5 поена од 4 могућа, док су девојке имале половичан учинак. У преподневним партијама „двоцевка“ је успешно опалила – две победе. Владимир Луковић је имао најслабијег противника, домаћег играча Јапиасу Рикарда де Вилу и најбрже је завршио партију од свих наших. Била је то рутинска игра и сигурна победа. Код Марка Ненезића није све тако глатко ишло иако је после отварања изгледало да ће се и та партија брзо завршити. Међутим, Марко без потребе пружа шансу словеначком ФИДЕ мајстору Јернеју Шукали (2300) коју овај користи и партија добија на неизвесности. Ни време није ишло на руку нашем шахисти. Као што је он пружио шансу свом противнику, тако му је истом мером и узвраћено. Шукала је и поред много више времена за размишљање своје потезе вукао јако брзо и у тој брзини превидео да после размена тешких фигура улази у изгубљену завршницу. Иако је изгледало да ће се у овој партији играти много потеза, десило се да је решена у само пар.

Код студенткиња, једине две играчице са максималним учинком после два кола заиграле су на првом столу. Наша Тијана Благојевић је имала беле фигуре против женског велемајстора из Чешке Каролине Олсарове. Веома борбена партија у којој је Тијана показала да може равноправно да игра са свим играчицама на овом турниру. Изгледало је као да Олсарова има благу иницијативу али после размене фигура Тијана је у топовској завршници имала пешака више. На жалост, то није било довољно да се забележи нова победа и потписан је реми. Код друге наше представнице Аделе Великић синоћни превид и губитак пола поена је оставио дубљи траг него што се мислило. Адела је и у овој партији добро играла отварање и средишњицу, припремила напад, жртвовала квалитет за иницијативу и стајала је боље. Одједном, као и јуче одиграла је непрецизан и пасиван потез коњем на ф3, ослабила свој напад и иницијатива је прешла на страну бразилске шахисткиње ФИДЕ мајстора Јулије Алборедо (2174) која је то искористила и освојила цео поен.

Уследио је краћи одмор и четврта партија за два дана. Тијана Благојевић је опет играла на првом столу, овога пута као црна против још једног женског велемајстора Кори Т. Дејси (2391) из Перуа. Како је сама после партије рекла, већ у трећем потезу је одиграла једну непрецизност и одмах запала у пасивнију позицију. Покушала је да отварањем игре успостави равнотежу али искусна шахисткиња из Перуа то није допустила. Сигурно је вукла сваки свој потез и приближавала се својој трећој победи на турниру. Шах топом на г7 значио је велике материјалне губитке за нашу шахисткињу која је након тог потеза потписала предају. Можда је највећи добитак за нас у овом поподневном колу био повратак Аделе Великић која је деловала потпуно сигурно и самоуверено. Превиди из претходна два кола су прошлост. Као црна, Адела је надиграла женског ФИДЕ мајстора из Швајцарске, Лауру Стоери (2118).


Мушки двојац је у четвртом колу играо на другом и трећем столу. Владимир Луковић је ремизирао са четвртим носиоцем турнира, интермајстором Грзегорзом Насутом (2491) из Пољске, док је Марко Ненезић био успешнији од француског интермајстора Пијер Барбота (2433). Са две узастопне победе Марко се вратио у сам врх табеле и у наредном петом колу ће играти на првом столу.


Сутра је по програму слободан дан који ће се искористити за обилазак града, можда уживање на бразилским плажама и припреме за још једно дупло коло. Креће расплет за медаље.


Марко Ненезић је бели против интермајстора Тадеш Криебела (2488), док ће најтежи задатак имати Владимир Луковић који ће црним фигурама играти против првог носиоца турнира, кинеског велемајстора Лу Шанглејиа (2635). Ни наше шахисткиње неће имати лак задатак. Обе су беле у петом колу, Адела против женског велемајстора Каролине Олсарове (2303), а Тијана против женског ФИДЕ мајстора Анаеле Афраои (2028).


Пето коло се игра 16. септембра 2018. године у 09:00 сати по локалном времену (по нашем у 14:00).

На табели, после четвртог кола, Адела и Тијана деле од 6 до 11 места са 2,5 поена, Марко Ненезић је на деоби 2 до 5 места са 3 поена, а Влада Луковић са пола поена мање је у групи играча од 6 до 10 места.

Званичан сајт Првенства је: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ али на њему се не могу наћи никакве информације.

Резултате, парове, табелу можете пратити преко chess-results.com и то: Студенти, Студенткиње.

Пренос постоји само за две табле, по једна на сваком турниру, али и ту постоје проблеми. Линк за пренос.

Небојша Баралић