Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Првенство Војводине у сенци омладинског скандала

Првенство Војводине у сенци омладинског скандала

27.07.2018 /   Станковић, Миодраг (1915)

Миодраг Станковић је на сајту www.skbanovcidunav.com написао текст, а ми преузимамо...

Meђународно првенство Војводине у сенци омладинског СКАНДАЛА

Кажу, ко губи има право и да се љути, али у овој представи и победник се наљутио.

Шаховски савез Војводине, уназад пар година, омладински шампионат Војводине је стапао у Међународно првенство Војводине и на тај начин спречио да омладинци између себе добију првака Војводине. Ко прихвати услове расписа, повлачењем свог првог потеза је сагласан са њим и нема право на примедбе. И ове године је А турнир био уједно и квалификација за омладински шампионат Србије.

Према правилнику ШСС, по два најбоља омладинца и две омладинке са подручја где се турнир игра, стичу право да играју омладински шампионат Србије. Док је код младића постојала неизвесност, јер их је било више, код девојака или девојчица унапред се знало, Невена Радулов и Марија Станковић, следеће године играће на шампионату Србије, јер су биле једине на А турниру. Играла је на А турниру и Анђела Матовић као омладинка, али пошто је из Београда није улазила у конкуренцију.

На распису турнира стоји између осталог да награде добијају најбоље жене за играчице из ШСВ регистроване за 2018 годину. Очекивано пошто су Светлана Стојадинов, Данијела Грујић и Симана Матковић такође биле једине сениорке, очекивано је било да се поред Невене Радулов, појави и Марија Станковић. То се није десило. Прозвана је Анђела Матовић и ако је испод Марије на табели. Након завршетка церемоније пришао сам директору турнира Синиши Дражићу и замолио га да ми појасни зашто је то тако. У маниру неуспелих комедијаша, рекао ми је да видим са Данком Боканом и ако стоји потпис Дражића испод расписа. Није желео да даље расправља након тога, а жеље нисам имао ни ја. Треба праштати нечију грешку, али ако се то понавља, то прераста у безобразлук, који се не треба толерисати.

Покушао је ствар да изглади и председник ШСВ Зоран Станимировић, тако што је покушао мени да уручи Маријин поклон, па на крају и Марији. Њеном одлуком, поклон је вратила Синиши Дражићу и захвалила му се.

Овде није реч о поклону, овде је реч о (не)поштовању. Након дугог пута из Новог Сада пребирао сам утиске и покушао да рашчланим ствар како бих што рационалније реаговао. Превагу је донео позив из Вршца. Господин Радулов, отац Невене, ми се обратио са речима: Не знам коме бих могао да се обратим, у овом моменту, па сам позвао тебе. Невена ме је звала из Новог Сада и кроз сузе ми рекла, како није добила ни пехар, нити су је прогласили за омладинску првакињу Војводине.

Морам истаћи да ме је изузетно погодио телефонски разговор. Дакле, размишљамо о истом. Непоштовање је мала реч, јер не може да се отргне утиску обичног посматрача тај чин стављања омладинки у други план. Где је ту родна равноправност, морали су то знати. То је уједно и начин размишљања тог истог директора турнира и о омладинцима. Нисмо чули од „шаљивџије у покушају“ да је Вук Жегарац омладински првак Војводине, а Дејан Оморјан вицешампион и да су се заједно са Невеном и Маријом пласирали на предстојећи шампионат. Зашто на то трошити време...Нећу да коментаришем да је сјајни момак Илинчић добио медаљу ( није био на додели ) омладинску и ако није омладинац (1997) годиште ( требао Рутешић добити ) ?

Тражио сам од председника ШСС, тражим и тражићу да се гласа за неповерење Синише Дражића као директора овог турнира. Они који га и после овога буду подржали, верују у њега и дају му зелено светло да чини још горе ствари.

Синиша Дражић има и својих позитивних ствари, поред тога што је велемајстор, прича неколико светских језика и анимира странце да дођу на турнир који је под покровитељством града Нови Сад и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Даје та крава пуно млека, али често канту са млеком и проспе, па се питамо исплатили се да је и даље држимо.

Очекујемо од стране ШСВ да се у званичном саопштењу извине омладинским шампионима Војводине и изда саоштење око пласмана за омладински шампионат. О заборављеним ( бар) медаљама и пехару нећу да причам...јер керамичка фигура није трофеј.

Надам се да ће ово бити последњи омладински шампионат у овом скандалозном формату, где шампион може да постане шампион, а да се не састане са омладинцем у девет кола. За тако нешто је потребно да се обезбеде вредне награде, које ће привући најбоље омладинце да између себе пронађу најбољег. Исти рецепт, када је реч о наградама треба применити и за омладински шампионат Србије.

Овога пута у други план су пала три дупла кола на турниру, три турнира која нису почињали у исто време, па су судије морале да стишавају оне које улазе у турнирску салу. Не треба коментарисати ипак мале табле (4cm) са пластичним фигурама, који су играчима сметали, а о преносу партија уживо не треба коментарисати.

Да ли су ово грешке које треба да се толеришу или не остављам да судите ви, ви, ви и ви...