Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Понижавање победника турнира

Понижавање победника турнира

20.03.2015 / ЖФМ Ковачевић, Радмила (2107)

Радмила Ковачевић је написала и потписала, а ми преносимо њен текст...

Понижавање победника турнира

„Београдски женски опен” - одржан 15. марта 2015. год. у хотелу „Унион”
Организатор - Net magazine
Директор турнира – Марко Даковић

Ово је друга година како Марко Даковић организује „Београдски женски опен” у циљу - по његовим речима - популаризације женског шаха. Уложени труд у повећање одзива шахисткиња у односу на прошлу годину му се исплатио, те су ове године у такмичењу учествовале чак четири прволигашице: Лена Миладиновић (WFM), Теодора Ињац, Маја Милановић и Радмила Ковачевић (WFM), тј. моја маленкост.

Турнир је најављен десетак дана раније и у распису је наведено како су обезбеђене велике робне награде, а акценат је стављен на највреднију – два ваучера у вредности од 10 000 динара на две ексклузивне хаљине модне креаторке Владанке Целић.

Сам турнир је прошао у релативно доброј атмосфери, а победник је, као и прошле године, била млада Теодора Ињац, док је мени припало друго место. Победнице турнира добиле су могућност да саме изаберу награде, тако да свака оде кући како каже Даковић са атрактивном наградом или поклоном. Теодора Ињац и ја смо изабрале тај АТРАКТИВНИ ВАУЧЕР за ЕКСКЛУЗИВНУ хаљину познате креаторке.

Пошто ваучер треба да се искористи до краја марта, а модни атеље „Срећа” се налази у близини мог посла, свратила сам сутрадан да преузмем награду. Дочекала ме је продавачица као и сама модна креаторка која је била изузетно љубазна. Ја сам одлучила да изаберем хаљиницу за дете и она је изашла у сусрет понудивши ми да понесем две хаљинице и видим која јој одговара. Међутим, узевши прву хаљиницу видела сам да јој недостаје један цвет и да је сва флекава и лепљива, а иста ситуација је била и са другом хаљиницом која је била и без етикете. У том тренутку сам разумела да су хаљинице биле изнајмљиване и о томе сам одмах обавестила Теодору. Испричала сам јој шта се испоставило – да су екслузивне хаљине заправо изношена роба. Предложила сам јој, такође, да одемо заједно до бутика и да се ја одрекнем свог ваучера у њену корист, надајући се да ће за два ваучера бар она добити нову хаљину, па чак и да доплати ако треба.

Следећег дана отишле смо заједно, а придружила нам се и Теодорина мама. Креаторка овога пута није била присутна него само њена сарадница-продавачица која ми је потврдила да су хаљине које сам вратила ношене, а затим и Теодори нагласила да може да изабере неку хаљину искључиво са рафа где стоје половне ствари. На наш предлог да се споје ваучери и да се изабере нешто друго, ако треба и доплати, продавачица је рекла да то не може, да се чула са газдарицом и да јој је она рекла искључиво са тог рафа где су биле хаљине које су се изнајмљивале.

Згрожени таквом ситуацијом и готово сигурне да Даковић није знао за тај детаљ, верујући да, без обзира на то какве турнире организује, не би дозволио себи баш да поклања половне ствари (а жели да шах доведе на бољи ниво), одлазимо из радње. Чекајући превоз решимо да позовемо и обавестимо Марка Даковића, главног и одговорног за фонд награда, шта нам се догодило и коју смо непријатност доживеле. Теодора позива мобилним Даковића и даје мени да ја прва са њим разговарам, а свакако након моје примедбе је и Теодорина мама желела да му исту упути.

Културно сам се представила Даковићу и он је расположено питао: „Еј где си, како си?”
-„Искрено да Вам кажем, разочарано, управо сам била у бутику са Теодором Ињац и њеном мамом где смо схватили да је ексклузивна награда половна хаљина и то себи као организатор нисте смели да дозволите. Ево ја Вас зовем са Теодориног броја и њена мама жели да Вас чује.”
Даковић одговара и дословно преносим:
-„Нисам ни мислио да ћеш да ме зовеш са твог броја, ти за мене више не постојиш“ и спушта слушалицу!

Овај гест нас је све три шокирао а поготову мајку девојчице. Остала сам без текста, али не и дословно. Управо у циљу да заштитим неке будуће учеснике од подвала на које је дотични спреман, желела сам да поделим ово искуство.

Даковић, кога више нема потребе да ословљавам са господин, организује турнир у циљу промоције женског шаха, а онда те исте учеснице понижава поклањајући половну робу и спушта слушалицу победницама турнира који је сам организовао. После таквог геста, који бисмо могли окарактерисати као простачки да иза њега не стоји и ароганција неког ко је сигуран да за такво понашање неће сносити ама баш никакве последице, одлучила сам се да напишем ово писмо. Овде више није реч о похабаним хаљинама, које су свакако показатељ бахатог односа према поштованим играчицама, овде се дотичемо елементарних људских односа и поверења које Даковић жели да му укажемо. У име тог поверења и етике желим да обавестим будуће учеснике као и родитеље деце како могу да рачунају на непријатности на турнирима које организује Даковић а који њему, али и целом Шаховском савезу ако не реагује на овај инцидент, не служе на част.