Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  ВМ Иван Иванишевић, Интервју!

ВМ Иван Иванишевић, Интервју!

25.07.2007 /   Андрејић, Владица (2224)

Интервју са Иваном Иванишевићем, играчем месеца у избору Вечитог шаха за месец јун 2007.

Наш данашњи љубазни саговорник је ВМ Иван Иванишевић (2595). Сјајан перформанс на супертурниру Горење 2007 у Ваљеву даровао му је и титулу играча месеца за месец јун у избору Вечитог шаха. Интервју је урадио Владица Андрејић, главни и одговорни уредник Вечитог шаха.


ВМ Иван Иванишевић

Вечити шах: Здраво Иване, да ли знаш да си проглашен за играча месеца јуна 2007. у избору Вечитог шаха?
И.Иванишевић: Да, знам. Чуо сам то од Горана Биочанина, а онда сам ушао на сајт и уверио се.

Вечити шах: Посећујеш ли Вечити шах? Користиш ли у својим припремама Perpetual Check базу партија која се може преузети са сајта, а садржи преко 15000 партија са домаћих турнира?
И.Иванишевић: Посећујем сајт чисто да се информишем, али нисам знао за постојање базе.

Вечити шах: Играч месеца јуна постао си захваљујући одличном перформансу на супертурниру Горење 2007 у Ваљеву где си направио 5 из 9.
И.Иванишевић: Задовољан сам како сам одиграо турнир. Нисам ни у једној партији стајао слабије. Понело ме је то што се турнир играо код нас, те сам можда превише форсирао не бих ли поновио успех из Вршца.

Вечити шах: У 2. колу играо си против Анатолија Карпова. Да ли је било треме пред партију?
И.Иванишевић: Наравно да је било треме. Када сам чуо да ће Карпов играти на турниру прегледао сам све његове партије из последњих неколико година и одушевио се његовом игром.

Вечити шах: Деловало је да си лако изједначио. Да ли је 10...Лд3 био спремљен у кућној анализи?
И.Иванишевић: Задовољан сам био одиграним, а трема је брзо прошла јер сам добар изашао из отварања. Варијанту нисам знао, за разлику од Карпова, а потез ловцем сам нашао за таблом, као и неколико претходних.

Вечити шах: Шта мислиш о Роизу, побенику турнира?
И.Иванишевић: Роиз је тотално необичан. Никад до сада нисам видео таквог играча, одигра потез и одмах иде у шетњу. Јако чудно. Теоретски је одлично спреман. У партији против мене је нудио реми, али ја сам желео да победим и прикључим се врху, те сам чини се префорсирао.

Вечити шах: Какви су лични шаховски планови у будућности?
И.Иванишевић: Немам обичај да правим планове унапред, све то дође спонтано.

Вечити шах: Пружио си сјајне партије на Купу Србије, али две додатне победе ВМ Николе Седлака са Купа Црне Горе дале су му предност у избору за играча месеца маја. У сјајној партији победио си Седлака у "његовом" месецу.
И.Иванишевић: Одлично сам играо на Купу Србије. Није лако направити такав резултат на првој табли. Та победа против Седлака била је и одлучујућа за освајање Купа, а наравно борио сам се да постанем играч месеца маја.

Вечити шах: Веома си захвалан екипни играч. Освојио си последња четири екипна државна шампионата. 2003. и 2004. са БШК Гамбитом, 2005. са Београдом, а 2006. са Партизаном.
И.Иванишевић: Ето, изгледа да клуб који мене узме има загарантовано прво место.

Вечити шах: Ове године си члан Ваљевског ШК Свети Николај и одмах сте освојили Куп Србије. Крајем августа се на Златибору игра Прва лига Србије. Какви су планови?
И.Иванишевић: Мислио сам да смо изразити фаворити, али више није тако. Сви су се доста појачали, поготово Београд.


награда у Сенти

Вечити шах: Пре неки дан скокнуо си до Сенте и са лакоћом освојио чисто прво место како на цугеру тако и на рапиду.
И.Иванишевић: На крају је изгледало да је било са лакоћом, али сви знају да на викенду и цугеру то није тако. Сви играју да победе.

Вечити шах: Пробио си границу од 2600 рејтинг поена. Шта је потребно да би се дошло до 2700?
И.Иванишевић: Неопходна је помоћ државе или савеза. Треба заштитити врхунске играче, да добију неки статус. У том случају не би морао да се троши дан на неки викенд турнир.

Вечити шах: Играш ли често брзопотезне партије на PlayChess-у? Да ли си можда пробао "Giveaway" варијанту?
И.Иванишевић: Често играм, али се трудим да смањим. Мислим да то није добро за напредак. Међутим интернет пружа и супер могућности, на пример можете да играте против Морозевича. Једи-једи нисам играо на PlayChess-у, али јесам раније на ICC-у, као и друге варијанте.

Вечити шах: Рад на шаху у данашње време је мукотрпан посао. Како се ти припремаш? Да ли је то углавном рад на теорији отварања?
И.Иванишевић: Највише радим на теорији. Користим програме за анализу и највише волим да за таблом откривам нове путеве у отварању где бих аутоматски био бољи од противника.

Вечити шах: Хвала ти на издвојеном времену и желим ти успех на наредном турниру у Кавали, као и на Златибору где ће се решавати играч месеца августа.
И.Иванишевић: Поздрав свим читаоцима Вечитог шаха. Борићу се да још барем два пута будем играч месеца до краја године.